KREĆE NOVI MASOVNI VAL ISELJAVANJA! AUSTRIJA OD 1. SIJEČNJA 2018. UKIDA RADNE DOZVOLE ZA HRVATSKE DRŽAVLJANE!

Nakon Njemačke, Austrija bi nakon 1.siječnja 2018. mogla postati nova “obećana zemlja” za hrvatske iseljenike. Prema najavama iz te zemlje, Austrijska vlada će tada ukinuti radne dozvole za hrvatske državljane. To će, procjenjuju stručnjaci, zasigurno pokrenuti novi val iseljavanja iz zemlje. 

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju više od 34 tisuće Hrvata zatražilo je radne dozvole u Austriji, iako je Austrija svo vrijeme imala restrikcije za naše radnike koji se bez radne dozvole nisu mogli zaposliti.

U Austriji živi više od 70 tisuća Hrvata a broj im je nakon ulaska Hrvatske u EU znatno porastao. Godinu dana prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, u Austriji je živjelo 56785 hrvatskih državljana. U samo tri godine u Austriju je doselilo 13470 hrvatskih državljana. Hrvati su tako u 2015. godini od svih doseljenika iz zemalja članica Europske unije bili na visokom četvrtom mjestu po brojnosti. Ukidanje radnih dozvola zasigurno će ubrzati taj trend.

Inače, samo tijekom skijaške sezone Austrija treba najamnje 30 tisuća radnika. Traže se svi profili – konobari i konobarice, kuhari i kuharice, sobari i sobarice, maseri i maserke…

“Plaće za konobara su negdje oko 1.600 do 1.800 eura, isto ovisno o njegovu znanju njemačkog koji je za konobare ključan. Za sobarice su uvjeti oko 1.400 eura plaće, za masere isto tako“, kaže Višnja Omrčen iz agencije za zapošljavanje.

Od  iduće godine i Slovenija je najavila  mogućnost ukidanja radnih dozvola za hrvatske državljane. U toj je zemlji prosječna plaća dvostruko veća od one u Hrvatskoj.

U hrvatskom pristupnom ugovoru Europskoj uniji predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli “2+3+2”. To znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu, nakon revizije, produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

NAJČITANIJI ČLANAK  Ko čisti toalete po Beču? Dovoljno je da pogledate imena čistačica i sve će vam biti jasno!

 

VRLO VRUĆE SLIKE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*