Dobit Samsunga utrostručena, prihodi skočili 30 posto

Samsung Electronics izvijestio je da će njegova operativna dobit u trećem tromjesečju biti gotovo trostruko veća nego u istom lanjskom razdoblju i dosegnuti rekordne razine, što se zahvaljuje snažnom rastu potražnje za memorijskim čipovima.

 

Južnokorejski tehnološki div objavio je u ponedjeljak procjenu da je u proteklom kvartalu ostvario operativnu dobit od 14.500 milijardi korejskih wona ili oko 12,9 milijardi dolara, što je njegova najveća tromjesečna dobit u povijesti i gotovo trostruko veća nego u istom lanjskom razdoblju.

 

Prihodi kompanije porasli su, pak, za gotovo 30 posto, na 62.000 milijardi wona, pri čemu je snažno porasla prodaja poluvodiča ili memorijskih čipova koji se koriste u pametnim telefonima i kompjutorima.

 

Operativna dobit tog dijela kompanije dosegnula je rekordnih 10.000 milijardi wona, dok je lani u istom razdoblju iznosila 3.400 milijardi wona.

 

Uz to, u proteklom je tromjesečju porasla i prodaja Samsungovih pametnih telefona, pa je dobit tog dijela Samsunga dosegnula 3.300 milijardi wona, za razliku od 100 milijardi u istom razdoblju prošle godine.

 

Analitičari kažu da odlični poslovni rezultati pokazuju da se Samsung oporavio od lanjskog skandala u vezi njegovog pametnog telefona Galaxy Note 7, kojega je tvrtka povukla s tržišta zbog zapaljenja baterija.

 

Propast Note 7 narušila je ugled Samsunga, pa su konkurenti, kao što su Apple, kineski Huawei, Xiaomi i Oppo povećali svoje udjele na tržištu pametnih telefona nakon opoziva Note 7. Ugled Samsunga narušen je i zbog presude šefu tvrtke Jay Y. Leeu za političku korupciju u skandalu zbog kojeg je nedavno smijenjena južnokorejska predsjednica.

 

No, čini se da to nije narušilo poslovanje najvećeg svjetskog proizvođača čipova, televizora i pametnih telefona. Naprotiv, poslovodstvo Samsunga odlučilo je udvostručiti dividendu za iduću godinu i tu razinu povrata kapitala dioničarima zadržati do 2020. godine.

NAJČITANIJI ČLANAK  Samo Genije Može Riješiti Ove Misterije. Želiš Li Pokušati?

 

 

Kompanija, naime, ima goleme rezerve gotovog novca, 76.000 milijardi wona, pa je, osim povećanja dividende, najavila da će u ovoj godini uložiti rekordnih 46.000 milijardi wona ili 41 milijardu dolara, oko 80 posto više nego u prošloj godini. Među ostalim, u izgradnju nove tvornice čipova kako bi pokrila rast potražnju za njima.

 

Zahvaljujući svemu tome, u ponedjeljak ujutro cijena dionice Samsunga na južnokorejskoj burzi porasla je više od 1 posto, pa je svoj dobitak u posljednjih 12 mjeseci povećala na 67 posto.

VRLO VRUĆE SLIKE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*