Bitcoin ruši sve rekorde, probijena granica od 7000 dollara.

Digitalna valuta bitcoin u četvrtak je prvi puta prekoračila razinu od 7.000 dolara a od početka godine njezina je vrijednost više nego usedmerostručena.

Vrijednost bitcoina vrtoglavo raste proteklih mjeseci i samo u prošlih sedam tjedana više je nego udvostručena. U četvrtak je na tržištu Bitstamp u Luxembourgu dosegnula čak 7.066,44 dolara, prenosi Reuters.

Najnoviji uzlet potaknula je vijest objavljena ovog tjedna da se najveći operater tržišta financijskih izvedenica u svijetu CME Group sprema uvesti terminske ugovore u bitcoinima.

Ako se uzme u obzir današnji skok, agregatna je vrijednost bitcoina, odnosno njegova cijena pomnožena s brojem bitcoina u opticaju, premašila 117 milijardi dolara, navodi se na internetskoj stranici Coinmarketcap. Agregatna vrijednost svih svjetskih kriptovaluta iznosi rekordnih više od 190 milijardi dolara, napominju na Coinmarketcapu.
U tijeku je žestoka borba između programera i biznismena John McAfeeja i izvršnog direktora banke JP Morgan Jamiea Dimona zbog komentara oko Bitcoina, prenosi The Street. John McAfee na čelu je kompanije MGT Capital Invests koja rudari Bitcoinom, te tvrdi da je Dimon prestrašen rastućim tržištem kriptovaluta, kao i da je povjerenje u kriptovalute sasvim opravdano.

Prošlog petka je Bitcoin dosegao rekordnu razinu od 5 856 dolara, a danas njegova vrijednost iznosi 5 590 dolara. Dimon se nije mogao suzdržati od komentara koji izazivaju ulagače u kriptovalute.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

– Ako si toliko glup da ga kupiš, jednog dana ćeš platiti cijenu za to, riječi su kojima je Dimon prošlog petka provocirao investitore.

McAfee je u ekskluzivnom intervjuu na to odgovorio kazavši kako svi trebaju imati na umu da je Dimon na čelu jedne od najvećih svjetskih banaka, a bankari su oni koji su najviše ugroženi rastom popularnosti ulaganja u kriptovalute.

NAJČITANIJI ČLANAK  HOĆELI IKO OSTATI !!!! Kolone radnika napuštaju BiH i prvih dana nove godine...

– Ja sam jedan od najvećih rudara za Bitcoin u Sjevernoj Americi, a stvaranje Bitcoina košta više od tisuću dolara po jedinici. Koliko košta proizvodnja jednog američkog dolara? Koja od te dvije valute je prijevara? Proizvodnja jednog dolara košta jednako koliko košta papir utrošen u proizvodnju, a mene i druge rudare proizvodnja jednog Bitcoina košta tisuću dolara. To je dokaz rada. Dimon Bitcoin naziva prijevarom, ja američki dolar nazivam prijevarom, kazao je McAfee.

 

Iako su pojedine vlade i tradicionalne financijske institucije protiv Bitcoina, tržište kriptovaluta uzima zamah, a McAfee objašnjava da je tržište nezaustavljivo.

McAfee: Zabrana je besmislena

Kazao je i kako treba imati na umu da osim Bitcoina postoji više od tisuću kriptovaluta, a ono što vlade ne razumiju jest da te kriptovalute nitko ne može regulirati, čak ni Kina koja je uvela restrikcije.

JP Morgan pokreće sustav blockchain tehnologije u suradnji s još dvije banke u cilju smanjenja brzine transakcija globalnog plaćanja kriptovalutama.

Naravno, blockchain je tehnologija koja stoji iza digitalne valute Bitcoin koju Dimon naziva prijevarom. McAffe objašnjava da su 1930. pokušali zabraniti alkohol u Americi što je rezultiralo većom konzumacijom alkohola, stoga ova zabrana jednostavno ne može funkcionirati.

VRLO VRUĆE SLIKE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*