Ako pržite crveno meso sa ovim biljkama, značajno smanjujte rizik od kancera …

Neka skorašnja istraživanja potvrđuju prženje na visokim temperaturama povećava rizik za dobijanje kancera
meso, ruzmarin

Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje kancerogenih materija
Verovatno ste već više puta čuli da ako pržite namirnice, one postaju kancerogene, zbog toga lekari preporučuju manje prženja, a više kuvanja. Neka skorašnja istraživanja potvrđuju ovo mišljenje i kažu da meso koje se prži na visokim temperaturama povećava rizik za dobijanje kancera.

Meso tokom prženja na viskokim temperaturama može da formira jedinjenja koja se nazivaju HCA i PAH koja, prema američkom Nacionalnom institutu za rak, izazivaju promene u DNK što povećava rizik za dobijanje raka. HCA se formira kada aminokiseline i kreatinin (supstance pronađene u mišićima) iz mesa – kao što su riba, govedina, svinjetina ili piletina – reaguju na visokim temperaturama.

 

Tokom prženja mesa se stvaraju supstance koje utiču na promenu DNK
PAH se formira kada otopljena mast iz mesa počne da se dimi. Taj dim cirkuliše oko mesa koje se prži i tako može da deponuje svoje kancerogene sastojke na ono što pržite. PAH se takođe može formirati i tokom drugih vrsta termičke obrade hrane.

Ipak, postoji jedan načina na koje možete da spremite meso, a da znate da vam neće naškoditi. Pa, šta da radite da budete sigurni da vaša hrana nije kancerogena?

Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje kancerogenih materija
Istraživanja pokazuju da dodavanje ruzmarina u meso tokom prženja, značajno smanjuje rizik za dobijanje kancera. Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje HCA. Jedna studija sa Univerziteta u Arkanzasu je pokazala je da ekstrakt ruzmarina može smanjiti nivo HCA za čak od 30 do 100 procenata.

NAJČITANIJI ČLANAK  12 DANA JELA 3 URME DNEVNO: KADA VIDITE REZULTATE NJENOG....

Dakle, sledeći put kada budete pržili meso, i to bilo koju vrstu, obavezno dodajte malo ruzmarina.

VRLO VRUĆE SLIKE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*